nedelja, 15. februar 2015

TEHTNICA - ZAVEZNICA ALI SOVRAŽNICA



Veliko mere poguma in volje je bilo potrebno, da smo naredili prvi korak k boljšemu življenju. Začelo se je s povečevanjem aktivnosti, marsikdo se odloči za obisk fitnes centrov. V kolikor ste med ljudmi, ki so potrebni veliko motivacije ali se ne znate lotiti preoblikovanja telesa, vam svetujem obisk centrov, saj imajo strokovno usposobljen kader, ki vas vodi in se prilagodi vašim željam in potrebam. Vadba sama po sebi ni dovolj. Največje napake, ki jih delamo so prav prehrambene. Spremeniti moremo način prehranjevanja, a le glejte da to storite postopoma.

V svoj urnik smo vnesli vadbeni in prehranjevalni načrt, ko pridemo do točke, kjer se začne oglašat naša neučakanost in radovednost. Po kratkem času nas zanima ali so kakšni vidi rezultati in prvo kaj se pograbi iz kota, je dolgo neuporabljena, zaprašena osebna tehtnica. Tehtnici zamenjamo baterije, stopimo gor, se stehtamo in s tem početjem ne nehamo.

Nekateri pri svojem početju ne poznajo meja in to počnejo vsakodnevno ali večkrat tedensko. Velikokrat nas rezultat, ki ga pokaže tehtnica preseneti, ujezi in spravi v nejevoljo. Zavedati se moremo, da tehtnica pokaže trenutno stanje in da je razlika ali se tehtamo zjutraj,  zvečer, po  jedi, pred jedjo, oblečeni ali v spodnjem perilu. V kolikor smo še kakšen dan ali dva pregrešili, tehtnica neusmiljeno kaznuje.

Pri tehtanju velikokrat pozabimo na pomembne stvari. Ena izmed teh je, da je maščoba lažja od mišične mase. V kolikor izgubljamo maščobo, s tem pa pridobimo mišično maso, bo tehtnica pokazala večjo cifro.  Menim, da si pred začetkom postavimo tudi napačne cilje. Zakaj bi svoj končni cilj definirali s kilogrami, ko pa ga lahko z bolj realnimi. Na primer: moj cilj je da v treh mesecih pretečem 5km. V kolikor se ne morete ločiti od številk, vam priporočam, da se raje merite. Zmerite obseg stegna, bokov, pasu, prsnega koša in obseg roke. 

Sem mnenja, da je tehtnica velik demotivator. V kolikor ne pokaže, kar smo si želi, nam to zbije moralo in upade nam delovna vnema. Se vam je kdaj zgodilo, da ste stopili na dve tehtnici in sta pokazali različno. Potem pa naj ugotavljam, katera je pokazala realno stanje.

V kolikor se svoji tehtnici ne mislite odpovedati, z njo ravnajte previdno, določite si dan in uro tehtanja v tedenskem ali dvotedenskem ciklu, in to ponavljajte. S svojim početjem ne pretiravajte. Bolj kot s kilogrami, naj bodo vaše misli usmerjene v to, kako boste aktivni danes in naslednje dni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar