sreda, 18. februar 2015

IZBIRA VADBE



Dinamika našega vsakdanjika in naše različne potrebe se odražajo tudi v športu. Za razliko od poklicnih/aktivnih športnikov, nas večina šport povezuje prav s preoblikovanjem telesa in izgubo odvečne maščobe.

V prvi vrsti je potrebno poiskati nam primerno vadbo. Izbira vadbe se pogojuje z našim značajem in življenjskim slogom. Različne ponudbe, teh je v zadnjem času ogromno, nam delo še otežujejo. Preden se odločimo za določen način vadbe,  premislimo kaj so naši cilji, kaj bi radi z vadbo dosegli, koliko časa tedensko bomo namenili rekreaciji, ali smo bolj za individualne ali skupinske rekreacije. Naše odločitve pogojujejo tudi drugi dejavniki. Določeni načini vadbe se odvijajo v zaprtih prostorih, fitnes centrih, telovadnicah ali na prostem. Velik dejavnik pa je prav gotovo denar.

Številni fitnes/rekreativni centri ponujajo tudi odprte dneve, kjer se lahko seznaniš s številnimi oblikami vadbe. Veliko informacij je dosegljivih  na spletu, kjer so vadbe podrobno opisane, dodano je tudi komu je vadba namenjena. Centri podarjajo tudi bone za brezplačen preizkus vadbe ali fitnesa. V kolikor imate to doma, nekje v predalu, le prida izkoristite.

Med najpogosteje izbranimi oblikami vadbe sta prav skupinska vadba in vadba z utežmi v fitnesu. 

Skupinske vadbe so že lep čas priljubljen trend. Le kdo ni slišal za zumbo, kongo, bodypump, trx, pilates, tnz, spining in podobno. Vadbe so pogosto sestavljene iz dinamičnih koreografij, pospremljene z motivacijsko, dinamično glasbo. Ves čas vadbe je prisoten inštruktor, ki sodelujoče vodi in jih glasno vzpodbuja. Na splošno, skupinske vadbe poskrbijo za preoblikovanje/krepitev telesa, sproščanje, dobro počutje, skrbijo za naš srčno-žilni sistem in zmanjševanje stresa. Predvsem pa so zaslužne za dobro prepotene majice. Prednost skupinske vadbe je prav v skupini. Vadba poteka z več udeleženci, ti se lahko medsebojno motivirajo. Razgibana in različna koreografija poskrbi, da nam ni nikoli dolgčas, ni monotonosti, plus pa je nedvomno različna izbira vadb, ki se jih lahko udeležimo. Slabost vadbe je, da se je potrebno prilagajati urniku vadbe, zaradi pomanjkanja kondicij se lahko zgodi, da tempa ne dohajamo in čakalne vrste oz zasedenost terminov.

Enako priljubljen je tudi obisk fitnesa. Možnost vadb z utežmi in fitnes napravami, ki poskrbijo za cardio, je tako velika. Tudi tukaj, je osnova preoblikovanje telesa, pridobivanje mišične mase in izguba maščob. Za razliko od skupinske vadbe smo pri obisku fitnesa sami, ni urnika, ki bi se ga moral strogo držati, številne naprave omogočajo razgibano vadbo. Pospešuje se presnova, ob tem pa krepi celoto telo. Slabost fitnesa je gneča, zasedenost naprav in neznanje pri uporabi fitnes naprav, kar lahko vodi do poškodb. Napačna uporaba lahko povzroči več škode kot koristi. Skupinska vadba je za razliko od fitnes naprav in uteži vodena, tukaj si sam, nimaš treninga, ti uporaba naprav ravno nebo pomagala.
Med priljubljeno rekreacijo spadata še tek in kolesarjenje.

Ne glede za kakšno vrsto rekreacije se odločimo, pa naj si bo to vadba doma ali v fitnesih. Tek ali kolesarjenje, plavanje ali plezanje. Zapomnimo si, da ne smemo pretiravati, vedno poslušamo svoje telo, predvsem pa ne delaj nekaj česar nisi fizično trenutno sposoben. Manj je več. Začni počasi in postopoma. 

Vsak korak šteje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar